Tuesday, February 3, 2015

Makanan berasid vs Makanan beralkali

Untuk gaya hidup yang sihat perlulah mengambil makanan beralkali lebih banyak dan mengurangkan pengambilan makanan berasid.


Antara makanan beralkali ialah:
Asparagus, brokoli, cili, capsicum, kacang hijau, bayanm, kobis, kentang manis, daun sup, daun basil, taugeh, bunga kobis, lobak merah, terung, bawang putih , bawang merah, slseri, timun, labu, almond, kelapa, biji labu, biji bijan, biji bunga matahari, lemon, limau nipis, anggur, tembikai, avocado, teh hijau, teh herba, susu kambing, jus limau nipis, tofu, salad, air masak

Antara makanan berasid:
lembu, kambing, ayam, ikan salmon, kerang, ketam, susu lembu, cheese, yogurt, telur, pasta, roti putih, mayonis, kopi, teh, minuman dalam tin, majerin, minyak, gula-gula, coklat, maggie.

  • Apabila berasid, badan bertindak balas untuk mengurangkan keasidan melalui tiga laluan iaitu:
  • Buah pinggang — air kencing. Lebih banyak kita minum air (sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu setengah liter sehari) lebih baik kerana ia menyingkir bahan buangan yang boleh menjadikan darah berasid.
  • Tulang — kehilangan kalsium. Jika tiada usaha mengurangkan paras keasidan dalam badan, badan mengambil kalsium daripada tulang untuk mengembalikan kealkalian darah ke paras normal.
  • Pernafasan — Apabila bernafas, kita mengeluarkan karbon dioksida daripada badan. Pengeluaran karbon dioksida menjadi lebih cepat dan teratur melalui senaman dan teknik pernafasan betul. Senaman yang mementingkan teknik pernafasan seperti yoga, tai chi dan qi gong sangat baik untuk diamalkan kerana ia juga menenangkan fikiran.
Selain air, ada cara lain boleh diamalkan untuk menjaga tahap kealkalian badan iaitu mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar serta mengurangkan makanan berlemak dan berkalori tinggi, terutama yang bergoreng.  sayur-sayuran hijau mengandungi enzim, mineral, antioksidan dan bersifat alkali. Enzim dalam tumbuh-tumbuhan penting untuk mencegah kanser dengan merangsang dan membantu sel darah putih memusnahkan sel tidak normal ini.
Secara umumnya individu mengambil banyak makanan bersifat asid lebih mudah jatuh sakit berbanding individu melebihkan makanan beralkali kerana makanan berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah pembekal tunggal semula jadi vitamin dan mineral diperlukan badan.

No comments:

Post a Comment