Dapur Mimi....

        Rasanya dah 2 minggu gak cuaca ni mendung je....kalau x petang, malam akan hujan...hujan lebat + berangin...kalau dah cuaca malap mcm ni..memang best la kalau bemalas-malasan...nak masak pn malas....pikir2 nak masak ape...No Idea...huh...kejap2 buka peti sejuk..kejap2 buka kabinet...cari ilham nak masak ape...Lastly kuarkan ikan, bendi, tomato...bak kata suami ape kata masak singgang ikan..ok la tu..bnda paling senang..hehe...


 Hehe gambar x berapa nk cntk...perut pn dah lapar...sebelum ade yg menjamah cpt2 snap.. :)
Bertambah-tambah hubby makan, happy sgt :) ...... credit to wan coz share recipe ni...simple tapi sgt menaikkan selera..makan ngan sambal goreng ngan ulam2 pn sgt menaikkan selera..bagi saya, singgang ni sedap kalau cukup masam dan ada rasa pedas2 sikit.

Singgang Ikan

Beberapa keping asam keping (ikut kemasaman yg disukai)
1 btg serai dititik
Lengkuas (sy pakai 8 hiris)
2 biji bawang putih diketuk dgn pisau (x perlu hancur)
8 keping ( 1 ekor sy potong 8) ikan tongkol
Beberapa biji bendi
2 biji tomato ( setiap tomato di potong 4)
air utk merebus
Garam
Cili merah dihiris kasar
Cili hijau dihiris kasar

1) Dalam periuk, masukkan air, lengkuas, asam keping dan ikan...rebus hingga mendidih.
2) Kemudian masukkan serai yg dititik, cili merah, cili hijau dan bawang putih. Gaul perlahan. Biarkan seketika.
3) Perisakan dengan garam secukup rasa.
4) Akhir sekali masukkan bendi...biar bendi masak, kemudian terus masukkan tomato..Gaul seketika.
5) Tutup api dan tutup periuk, biarkan seketika. Bila tomato dah agak lembik sedikit, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment